Αρνάκι με δεντρολίβανο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα

Κοινοποίηση στο Facebook
Κάντε Tweet στο Twitter

Υλικά

  • 2 ½-3 κιλά αρνίσιο μπούτι, με το κόκαλο, σε ενιαίο κομμάτι
  • 2 κιλά μικρές πατάτες φούρνου με τη φλούδα τους, καλά πλυμένες και βουρτσισμένες
  • 5 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 5 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • 4 κουτ. σούπας πετιμέζιχυμό από 2 λεμόνια
  • 200 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 5-6 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Πλένουμε το μπούτι, το σκουπίζουμε καλά και το τρίβουμε παντού με αλατοπίπερο. Το τοποθετούμε στο κέντρο ενός μεγάλου ταψιού και γύρω του βάζουμε τις πατάτες.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το σκόρδο, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το πετιμέζι, τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Με τη μύτη ενός μαχαιριού κάνουμε αρκετές βαθιές τομές σε διάφορα σημεία του κρέατος και μοιράζουμε εκεί τη μισή ποσότητα από το μείγμα με ένα κουταλάκι. Με ένα πινέλο αλείφουμε το κρέας με λίγο από το υπόλοιπο μείγμα, ενώ όσο περισσέψει το ρίχνουμε πάνω από τις πατάτες, τις αλατοπιπερώνουμε και τις ανακατεύουμε με τα χέρια.

Βάζουμε τα κλωναράκια του δεντρολίβανου σε διάφορα σημεία μέσα στο ταψί, ανάμεσα στις πατάτες και κάτω από το μπούτι.

Ρίχνουμε 600 ml νερό στο ταψί και καλύπτουμε καλά με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε το φαγητό για περίπου 1½ ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Στο διάστημα αυτό ανακατεύουμε προσεκτικά μια-δυο φορές τις πατάτες με μια ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσουν και για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 ́-40 ́, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν το κρέας και οι πατάτες.

ΣΧΟΛΙΑ