Ο μαύρος μύκητας που επιτίθεται σε ασθενείς με κορωνοϊό (ΦΩΤΟ)

Τι ειναι η μουκορμύκωση

Κοινοποίηση στο Facebook
Κάντε Tweet στο Twitter

Την ώρα που το δεύτερο κύμα κορωνοϊού χτυπά με σφοδρότητα την Ινδία, οι γιατροί αναφέρουν μια αύξηση στα κρούσματα μιας σπάνιας μόλυνσης, που αποκαλείται «μαύρος μύκητας», σε όσους αναρρώνουν ή ανάρρωσαν από τον κορωνοϊό.

Τι είναι όμως η μουκορμύκωση;
Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια μόλυνση και προκαλείται από την έκθεση σε μύκητες της τάξης των Mucorales, που τους συναντάμε στο χώμα, τα φυτά και τα μουχλιασμένα φρούτα και λαχανικά.

Η μουκορμύκωση προσβάλλει κατά κύριο λόγο ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, επηρεάζοντας τον εγκέφαλο και τους πνεύμονες και συνοδεύεται από αρκετά υψηλή θνησιμότητα, ειδικά σε ασθενείς με καρκίνο ή HIV/AIDS.

Η μουκορμύκωση αγγίζει ακόμα και 50% θνησιμότητα και οι ειδικοί της Ινδίας θεωρούν πως προκαλείται από τη χρήση των στεροειδών, που περιλαμβάνονται στις θεραπείες όσων έχουν νοσήσει σοβαρά από κορωνοϊό.

Τα στεροειδή μειώνουν τα επίπεδα αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος και αυτός πιστεύεται πως είναι ο λόγος που προσβάλλονται από μουκορμύκωση οι ασθενείς με Covid-19.

Στην Ινδία καταγράφονται ανησυχητικά πολλά κρούσματα και τα περισσότερα εμφανίζουν μουκορμύκωση από 12-15 μέρες μετά την ανάρρωση από τον κορωνοϊό.

Οι Ινδοί γιατροί εμφανίζονται εντυπωσιασμένοι από τη σφοδρότητα και τη συχνότητα αυτής της σπάνιας μυκητιασικής λοίμωξης, που ξεκινά με αίμα ή βλέννα στη μύτη, πρήξιμο και πόνο στο μάτι και καταλήγει σε απώλεια όρασης ή ακόμα και θάνατο.

ΣΧΟΛΙΑ