
Υλικά
Για το προζύμι (Poolish)*
- 200 ml νερό
- 200 γρ. αλεύρι
- 0,4 γρ. ξερή μαγιά
Για τις υριστές
το προζύμι που ετοιμάσαμε
- 5 γρ. ξερή μαγιά
- 200 ml νερό
- 100 ml oύζο
- 6 γρ. μαστίχα
- 290 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
- 4 γρ. αλάτι
Για το σερβίρισμα
- ντοματάκι γλυκό του κουταλιού
- θυμαρίσιο μέλι
Διαδικασία
Προζύμι: Φτιάχνουμε από το προηγούμενο βράδυ το προζύμι ανακατεύοντας τα υλικά σε ένα γυάλινο μπολ, το σκεπάζουμε με πετσέτα και το συντηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Υριστές: Την επομένη, τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε καλά μέχρι το μείγμα μας να γίνει ένας χυλός.Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα αέρα να φουσκώσει για περίπου 3 ώρες.
Ανακατεύουμε το μείγμα ξανά και το τοποθετούμε λίγο-λίγο στην κουτάλα με το ειδικό σχήμα (στρογγυλή, αλλά με υπερυψωμένη μύτη στο κέντρο της ώστε οι υριστές να αποκτήσουν τρύπα στη μέση καθώς τηγανίζονται).
Βυθίζουμε την κουτάλα στο καυτό λάδι και τις τηγανίζουμε στους 180°C (μετρώντας με θερμόμετρο μαγειρικής).
Σερβίρουμε με ντοματάκι γλυκό του κουταλιού και λίγο θυμαρίσιο μέλι.