
Υλικά
- 5 αβγά βιολογικά
- 120γρ. ελαιόλαδο
- 130γρ. ζάχαρη καστανή
- 120γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, χωρίς γλουτένη
- 60γρ. κακάο
- ¾ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα, χωρίς γλουτένη
- ¼ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ, χωρίς γλουτένη
- 200γρ. καφέ δυνατό
- 1 κουτ. σούπας λικέρ με γεύση καφέ
- ½ κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Διαδικασία
Σε ένα δεύτερο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτετε στο μίγμα των αβγών, συνεχίζοντας να χτυπάτε, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Τέλος προσθέτετε τον καφέ, το λικέρ, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μία τετράγωνη φόρμα ή ταψί διαστάσεων 20εκ. και αδειάζετε το μίγμα. Ψήνετε το κέικ για 20 – 25 λεπτά. Για να βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί και εσωτερικά, μετά τα 20 λεπτά τρυπάτε με ένα μαχαίρι το κέντρο του κέικ. Θα πρέπει η λάμα του μαχαιριού να βγαίνει καθαρή, διαφορετικά συνεχίζετε το ψήσιμο για λίγα λεπτά ακόμη.
Βγάζετε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει καλά, το πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.
Εκτός από τα υλικά που αναγράφoνται στην συνταγή ότι πρέπει να είναι χωρίς γλουτένη, θα πρέπει και τα υπόλοιπα υλικά να έχουν πιστοποίηση gluten free.