Ποντιακό μαντί

Σερβίρουμε με σάλτσα ντομάτας, τα δύο είδη γιαουρτιού ανακατεμένα και με μπόλικο σουμάκ

Κοινοποίηση στο Facebook
Κάντε Tweet στο Twitter

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 450 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 μεγάλο αυγό
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 185 ml νερό χλιαρό

Για τη γέμιση

  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 30 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 200 γρ. κιμά αρνίσιο
  • 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 30 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουτ. γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι
  • αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 100 γρ. γιαούρτι πρόβειο
  • λίγο σουμάκ

Διαδικασία

  • Ζύμη: βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε εκεί το αυγό και αρχίζουμε να ανακατεύουμε το μείγμα με ένα πιρούνι να ομογενοποιηθεί. Διαλύουμε το αλάτι στο νερό και το προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια (αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον νερό ή αλεύρι). Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί καλυμμένο με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.
  • Γέμιση: σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 λεπτό μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε τον κιμά, αλάτι και πιπέρι και τον καβουρδίζουμε μέχρι να ψηθεί και να εξατμιστούν τα υγρά του. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και τον αφήνουμε να κρυώσει.
  • Σάλτσα ντομάτας: σε μια μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τη σκελίδα του σκόρδου με τον πελτέ και τη ζάχαρη για 1 λεπτό. Προσθέτουμε 150 ml νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα ντομάτας. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τη διατηρούμε ζεστή εκτός φωτιάς.
  • Μαντί: χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια. Ανοίγουμε ένα-ένα τα ζυμάρια σε λεπτά φύλλα με τη βοήθεια του πλάστη πάνω σε αλευρωμένο πάγκο. Με τη βοήθεια της ροδέλας κόβουμε τη ζύμη σε λωρίδες και κατόπιν σε τετράγωνα διαστάσεων 3×3 εκ.

Σε κάθε τετράγωνο ζύμης ρίχνουμε 1 κουτ. γλυκού γέμιση στο κέντρο. Κλείνουμε τα μαντί σε πουγκάκια σφραγίζοντας τη γέμιση. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τον ζωμό με 1½ λίτρο αλατισμένο νερό. Μόλις κοχλάσει ρίχνουμε τα μαντί και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα. Σερβίρουμε τα μαντί με σάλτσα ντομάτας, τα δύο είδη γιαουρτιού ανακατεμένα και με μπόλικο σουμάκ.

ΣΧΟΛΙΑ