Μύδια σαγανάκι με σαλάμι αέρος

Αχνίζουμε τα μύδια για 3΄-4΄ μέχρι να ανοίξουν αλλά η ψίχα τους να παραμείνει γυαλιστερή

Κοινοποίηση στο Facebook
Κάντε Tweet στο Twitter

Υλικά

  • 500 γρ. μύδια φρέσκα με κέλυφος
  • λίγο ε.π. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. κρεμμύδι, σε φέτες + 100 γρ. ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ολόκληρο, σπασμένο + 1 σκελίδα, ψιλοκομμένη
  • 50 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 3-4 μεγάλους μίσχους άνηθου
  • 50 γρ. σαλάμι αέρος, κομμένο στα 4
  • 100 γρ. πράσινες πιπεριές, σε λωρίδες
  • 150 γρ. ντοματάκια κονκασέ ή ώριμη ντομάτα, ψιλοκομμένη
  • 1 κοφτή κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
  • λίγο μπούκοβο καυτερό ή μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 60 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • μπόλικο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μύδια με σύρμα να φύγουν τα φύκια, η άμμος και τα κοράλλια από τα κελύφη τους (δεν χρειάζεται να τα γυαλίσουμε γιατί θα χρησιμοποιήσουμε μόνο την ψίχα). Τραβάμε το μουστάκι τους και πετάμε όσα είναι ανοιχτά και δεν αντιδρούν – για να σιγουρευτούμε μπορούμε να τα χτυπήσουμε ελαφρά μεταξύ τους ή να τα βάλουμε σε μια λεκάνη με νερό μέχρι τη μέση και να τα ανακατέψουμε ζωηρά με το χέρι ώστε να ξυπνήσουν με το χτύπημα μεταξύ τους.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τις φέτες κρεμμυδιού και το ψιλοκομμένο σκόρδο σε μέτρια φωτιά για 1΄-2΄ μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα μύδια στραγγισμένα καλά, το κρασί, τους μίσχους άνηθου και κλείνουμε με το καπάκι. Αχνίζουμε τα μύδια για 3΄-4΄ μέχρι να ανοίξουν αλλά η ψίχα τους να παραμείνει γυαλιστερή. Τα μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι που έχουμε στερεώσει πάνω από ένα μπολ και τα καλύπτουμε με το καπάκι. Αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σαλάμι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σπασμένο σκόρδο και τις πιπεριές. Κουνάμε τα μύδια στο σουρωτήρι να κατεβάσουν όσο υγρό έχει παγιδευτεί στα κελύφη τους και προσθέτουμε στο τηγάνι τα υγρά από το μπολ. Βράζουμε μέχρι να μειωθούν στο μισό.

Ρίχνουμε την ντομάτα και τον πελτέ, το μπούκοβο και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να πάρουμε μια σχετικά πηχτή σάλτσα.

Στο μεταξύ αφαιρούμε την ψίχα από τα μύδια και 1΄ πριν αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, τα προσθέτουμε στο σκεύος. Εκτός φωτιάς ρίχνουμε τη φέτα και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Αφαιρούμε το ολόκληρο σπασμένο σκόρδο και σερβίρουμε αμέσως περιχύνοντας με λίγο ωμό ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι αν δεν έχουμε βάλει μπούκοβο.

ΣΧΟΛΙΑ