
Υλικά
- 300 ml γάλα
- 250 γρ. χουρμάδες χοντροκομμένους
- 2 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική, σκόνη
- 150 γρ. βούτυρο ανάλατο
- 150 γρ. ζάχαρη καστανή
- 25 γρ. μελάσα
- 100 γρ. μέλι
- 1 κoυτ. γλυκού υγρή βανίλια
- 2 μεγάλα αυγά
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
Για την αλμυρή σάλτσα μελιού
- 200 γρ. ζάχαρη λευκή
- 125 γρ. μέλι
- 250 ml έτοιμη σαντιγί
- 50 γρ. βούτυρο ανάλατο, σε κύβους
- 2 κουτ. γλυκού νιφάδες αλάτι θαλασσινό
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να κάψει, χωρίς να πάρει βράση.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα τους χουρμάδες και τη σόδα. Αφήνουμε στην άκρη για 20 ́.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη μελάσα, το μέλι και τη βανίλια σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει το βούτυρο και η ζάχαρη. Αφήνουμε εκτός φωτιάς να κρυώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC στον αέρα και βουτυρώνουμε καλά μια βαθιά στρογγυλή φόρμα για κέικ διαμέτρου 22-23 εκ. με αποσπώμενη βάση. Τη στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί.
- Στο μπλέντερ ή στο μούλτι πολτοποιούμε τους χουρμάδες με το γάλα τους και το μείγμα βούτυρου μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε μέσα και χτυπάμε τα αυγά, κατόπιν το αλεύρι με την κανέλα και 1 πρέζα αλάτι. Αδειάζουμε τον λείο χυλό στο σκεύος και ψήνουμε για 1 ώρα μέχρι ένα μαχαίρι να βγαίνει καθαρό αν το βυθίσουμε στο κέντρο του. Αφήνουμε για 15 ́ εκτός φούρνου και το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα.
Αλμυρή σάλτσα μελιού: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με το μέλι σε μέτρια φωτιά ανακα-τεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις το μείγμα πάρει μια βράση, ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα ή μέχρι η σάλτσα να αποκτήσει το χρώμα της καραμέλας.
Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και ενσωματώνουμε τη σαντιγί και το βούτυρο. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ́-2 ́ ή μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Εκτός φωτιάς ανακατεύουμε μέσα το αλάτι και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Κάνουμε τρύπες στο κέικ και περιχύνουμε με αρκετή από τη σάλτσα μελιού.
Σερβίρουμε το κέικ με επιπλέον αλμυρή σάλτσα μελιού και στραγγιστό γιαούρτι αν μας αρέσει.