
Υλικά για 4 άτομα
- 400 γρ. πέννες ολικής άλεσης
- 50 ml ε. π. ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
- 12 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 25 ml ξίδι βαλσαμικό
- 15 φύλλα βασιλικό
- χοντρό αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε μπόλικο νερό και αλάτι και βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε και κρατάμε 150 ml από το νερό που έβρασαν. Σε μια κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο πολύ λίγο για να μην καεί, ανακατεύοντας συνεχώς με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε τα ντοματίνια, τη ζάχαρη, λίγο αλάτι και πιπέρι και σβήνουμε με το ξίδι.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε τα ντοματίνια να καραμελώσουν για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον βασιλικό και το νερό που κρατήσαμε, κουνάμε το τηγάνι να αναμειχθούν τα υλικά και, αφού πάρουν μια γρήγορη βράση, τραβάμε το σκεύος από τη φωτιά. Μοιράζουμε αμέσως σε πιάτα πασπαλίζοντας με πιπέρι και λίγο επιπλέον βασιλικό αν θέλουμε.