Αστακός “θερμιδόρ”

Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου στη δυνατή θερμοκρασία

Κοινοποίηση στο Facebook
Κάντε Tweet στο Twitter

Υλικά

  • 2 μέτριους αστακούς, φρέσκους
  • 250 ml ζωμό λαχανικών
  • 2 κoυτ. σούπας λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας εστραγκόν φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 125 γρ. βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα ντιζόν
  • 250 ml γάλα
  • 70 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

Διαδικασία

Σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει βράζουμε τους αστακούς για 10 λεπτά. Τους στραγγίζουμε και τους αφήνουμε να κρυώσουν. Τους κόβουμε κατά μήκος στη μέση. Βγάζουμε την ψίχα από το κέλυφος και την κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Πλένουμε τα κελύφη και τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Βάζουμε τον ζωμό, το λευκό κρασί, τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό και το εστραγκόν σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε το μείγμα σε δυνατή φωτιά για περίπου 5-6 λεπτά μέχρι να μειωθεί στο μισό και μετά το σουρώνουμε.

Λιώνουμε 60 γρ. από το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι και τη μουστάρδα. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, χωρίς η σάλτσα να πάρει χρώμα. Κατεβάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα και το μείγμα του ζωμού, ανακατεύοντας μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι η σάλτσα να γίνει ομοιόμορφη. Την ξαναβάζουμε στη φωτιά και σιγοβράζουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε τη μισή κεφαλογραβιέρα. Αλατοπιπερώνουμε, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τη σάρκα του αστακού σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.

Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου στη δυνατή θερμοκρασία. Μοιράζουμε τη μισή σάλτσα στα κελύφη των αστακών, προσθέτουμε τη σάρκα των αστακών και καλύπτουμε με την υπόλοιπη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα και ψήνουμε στο γκριλ για 3-4 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν. Σερβίρουμε με φρέσκια σαλάτα εποχής.

ΣΧΟΛΙΑ