Πέμπτη 25 Αυγούστου, 2016

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ

Θέματα ταμπού στις «Σχέσεις Οργής»

Στην Πάτρα στο θέατρο “Πάνθεον” θα παρουσιάσει την σήμερα και αύριο η Άννα Βαγενά την παράσταση με τίτλο"Σχέσεις Οργής". Το έργο, που είναι βασισμένο στο γνωστό μυθιστόρημα της Φρίντας Μπιούμπι. 
[12:15,24/01/2012]

Αιμομιξία και αυτοδικία: Αυτά είναι τα δύο θέματα που πραγματεύεται το έργο «Σχέσεις οργής» της Φρίντας Μπιούμπι που σκηνοθετεί η Άννα Βαγενά σε θεατρική διασκευή του Γιάννη Τσίρου. Η ενδοοικογενειακή βία, οι σχέσεις ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά, ο φόβος και η σιωπή, απασχολούν τη συγκεκριμένη παράσταση που επέλεξε να παρουσιάσει η καταξιωμένη ηθοποιός και σκηνοθέτις, δίνοντας συνέχεια στη θεματολογία που άνοιξε με «Το Γάλα».


«Ψάχνω συχνά προς τη λογοτεχνία και ομολογώ ότι όταν είχα πρωτοδιαβάσει το βιβλίο της Μπιούμπι, το θεώρησα πολύ δύσκολο και με πολύ σκληρό θέμα. Μετά το "Γάλα" όμως κατάλαβα ότι τα σοβαρά κοινωνικά θέματα που περιέχουν μια προκατάληψη, ένα ταμπού, όταν παρουσιάζονται ανοίγουν ένα παράθυρο στους ανθρώπους για να το συζητήσουν, τους βγάζουν από την απομόνωση». Και αναφέρεται σε περιπτώσεις γυναικών που την πλησίασαν μετά την πρόσφατη περιοδεία της με το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη, οι οποίες ένιωσαν ανακουφισμένες που «έβλεπαν κάποιον να μιλά για το πρόβλημά τους». Και τονίζει: «Μακάρι τώρα με τις "Σχέσεις Οργής" να μπορέσουν να μιλήσουν για την ενδοοικογενειακή βία».

O πατέρας αναπτύσσει ερωτικές σχέσεις με τη 13χρονη κόρη του, εν γνώση της μητέρας της και τελικά ο γιος και αδελφός της μικρής θα δώσει τη λύση.

«Σε ό,τι αφορά στη μάνα», λέει η Αννα Βαγενά που την υποδύεται, «έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πορεία της μέσα στο έργο. Από μάνα θύμα γίνεται θύτης, ή καλύτερα από πρόβατο γίνεται λύκαινα... Η μεταστροφή της κατά τη διάρκεια του έργου είναι καθοριστική και οδηγεί το έργο στην κάθαρση. Παράλληλα ο γιος της παίρνει τον νόμο στα χέρια του. Επί της ουσίας η μάνα είναι εκείνη που τον οδηγεί στην αυτοδικία».

 

  • Συγγραφέας: Φρίντα Μπιούμπι, θεατρική διασκευή Γιάννης Τσίρος

  • Σκηνοθεσία: Άννα Βαγενά

  • Παίζουν: Άννα Βαγενά, Πασχάλης Τσαρούχας, Δημήτρης Πατσής, Κατερίνα Θεοχάρη

 

INFO:

θέατρο “Πάνθεον”

Τρίτη 24 Ιανουαρίου στις 9.15 μ.μ.

Τετάρτη 25 του μηνός, στις 6.15 μ.μ. & στις 9.15 μ.μ.