Παρασκευή 26 Αυγούστου, 2016

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Πανεπιστήμιο Πατρών: «Λουκέτο» την Τετάρτη με απόφαση της Συγκλήτου. Επαναλαμβανόμενες απεργίες από τους διοικητικούς υπαλλήλους

Οι διοικητικοί υπάλληλοι οργανώνουν δράσεις με όλους τους φορείς.
[10:21,10/09/2013]

Την αναστολή λειτουργίας των διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Πατρών για την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου αποφάσισε σήμερα η Σύγκλητος του Ιδρύματος σε συνεδρίασή της για το μέτρο της διαθεσιμότητας του διοικητικού προσωπικού. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε το μεσημέρι, αναφέρονται τα εξής:

«Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, στην έκτακτη συνεδρίασή της, σήμερα Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013, με μόνο θέμα τη διαθεσιμότητα του διοικητικού προσωπικού, μετά από συζήτηση με τους φορείς του Ιδρύματος:

1. Επαναβεβαιώνει την προηγούμενη απόφασή της, (27 Αυγούστου) ότι, μετά το μαζικό κύμα συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων, το μη διορισμό εδώ και τέσσερα χρόνια κανενός υπαλλήλου, και με βάση τα διεθνή πρότυπα το Πανεπιστήμιο Πατρών, όχι μόνο δεν έχει πλεονάζον προσωπικό που θα μπορούσε να τεθεί σε διαθεσιμότητα, αλλά αντιθέτως χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση. Ως εκ τούτου δεν θα δεχθεί καμία μείωση προσωπικού.

2. Αποφασίζει την αναστολή λειτουργίας των Διοικητικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς την πολιτική της κυβέρνησης και, πιο συγκεκριμένα, στο ζήτημα της επαπειλούμενης  διαθεσιμότητας διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών.

3. Επιθυμεί τον συντονισμό των ενεργειών όλων των ΑΕΙ της χώρας, ώστε να ακυρωθεί η οριζόντια περικοπή υπαλλήλων στα ΑΕΙ, η οποία θα επιδεινώσει δραματικά την αποδοτικότητα και τη λειτουργία τους.

4. Εξουσιοδοτεί τον Πρύτανη να μεταφέρει τις απόψεις αυτές στο Συντονιστικό της Συνόδου των Πρυτάνεων, η οποία θα λάβει χώρα αύριο Τετάρτη το απόγευμα στην Αθήνα».

Σε απεργίες οι υπάλληλοι

Σαρανταοχτάωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από σήμερα Τρίτη 10/9 έως και Παρασκευή 13/9 και στην συνέχεια πενθήμερη από 16/9 με Γενική Συνέλευση την Δευτέρα 16/9, αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Πατρών.

Οι κινητοποιήσεις έρχονται ως αποτέλεσμα της απόφαση της ομοσπονδίας τους, για το μέτρο της διαθεσιμότητας στο δημόσιο, καθώς το Υπ. Παιδείας έχει ζητήσει από τις πρυτανικές αρχές να το ενημερώσουν για το πλεονάζον προσωπικό.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο Σύλλογος αναφέρονται τα εξής:

«Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Πατρών  καταδίκασε για μια ακόμα φορά την κυβερνητική πολιτική της διάλυσης του Δημόσιου τομέα και ιδιαίτερα της Παιδείας και αποφάσισε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων  της με σαρανταοχτάωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από Τρίτη 10/9 έως και Παρασκευή 13/9 και στην συνέχεια πενθήμερη από 16/9 με Γενική Συνέλευση την Δευτέρα 16/9.

Παράλληλα οργανώνονται κοινές δράσεις με όλους τους φορείς της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και της Πάτρας.

Την Τετάρτη στο χώρο του Πανεπιστημίου στις 13.00 το μεσημέρι καλούνται όλοι οι πρωτοβάθμιοι Σύλλογοι και Σωματεία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα για να συζητήσουν  την κοινή δράση και να ενημερωθούν για την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο.

Καλούνται να συμμετέχουν στην συγκέντρωση που διοργανώνει ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου την Παρασκευή  13 Σεπτεμβρίου στις  7 το απόγευμα στην πλατεία Γεωργίου.

Επίσης στο Χώρο του Πανεπιστημίου την Πέμπτη στις 12.00 θα δοθεί συνέντευξη  τύπου.

Οι κινητοποιήσεις αυτές γίνονται ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και των εταίρων της για την διαθεσιμότητα – απολύσεις 1765 διοικητικών υπαλλήλων από ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Οι διαθεσιμότητες διοικητικών υπαλλήλων που έχουν ανακοινωθεί για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα φέρουν τα ιδρύματα σε κατάσταση αδυναμίας λειτουργίας. Οι συνέπειες θα πλήξουν βίαια τις σπουδές και την έρευνα. Την ίδια στιγμή που  άλλοι 1.765 εργαζόμενοι θα περάσουν στην ανεργία και στην εργασιακή περιπλάνηση , οι γονείς των φοιτητών και των μαθητών  θα πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην ήδη άδεια τσέπη, για να σπουδάσουν το παιδί τους.

Το  αποτέλεσμα για το μεγάλο κεφάλαιο θα είναι διπλό: Θα απελευθερωθούν νέοι τομείς κερδοφορίας για να διεισδύσει (παραχωρώντας βασικές λειτουργίες των ΑΕΙ, αλλά ακόμα και παραχώρηση ολόκληρων εκπαιδευτικών κλάδων), και τσακίζονται δικαιώματα και κατακτήσεις ρίχνοντας τελικά το κόστος της εργατικής δύναμης.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι τα μέτρα αυτά αφορούν όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από χώρο δουλειάς και υπηρεσία, ανεξάρτητα από κλάδο και ειδικότητα, ανεξάρτητα από  τρόπο πρόσληψης και προσόντα. Αυτά που λένε κυβερνητικοί παράγοντες περί «σκληρού ΑΣΕΠ», «…περί μπροστινής πόρτας» κλπ, αποτελούν φτηνά κόλπα ενίσχυσης του «διαίρει και βασίλευε» των εργαζομένων.

Η υπόθεση των απολύσεων προσωπικού αφορά όλο τον λαό, αφορά όλους τους εργαζόμενους και τους φοιτητές του Πανεπιστήμιου μας και όλης της Ελλάδας.

Δυστυχώς οι εκτιμήσεις μας επαληθεύτηκαν και σε σχέση με τον νόμο 4009 και την πλήρη διάλυση της δημόσιας  παιδείας (βλέπε και νέο Λύκειο, καθηγητές κ.λ.π) αλλά και για την συμμετοχή των  Πανεπιστημίων στα λεγόμενα προγράμματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Οδικός Χάρτης κ.λ.π.  Εκατομμύρια χρημάτων διοχετεύονται μέσω των προγραμμάτων αυτών στον ιδιωτικό τομέα ,στις εταιρείες συμβούλους  ενώ ταυτόχρονα μειώνονται στο 50% τα κονδύλια για την χρηματοδότηση των  Πανεπιστημίων.

Απομονώνουμε τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, που αποδεικνύεται ο πιο πολύτιμος σύμμαχος του κεφαλαίου και στην κρίση.

Συντονίζουμε τη δράση μας με άλλους εργαζόμενους που χτυπιούνται, με άλλα λαϊκά στρώματα που στενάζουν, και  έχουν τη διάθεση να αντισταθούν στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Καταγγέλλουμε την διάλυση της αμυντικής βιομηχανίας μέσα από το διαφαινόμενο κλείσιμο της ΕΒΟ, της ΕΑΣ κλπ. Και το ξεπούλημά τους στα ιδιωτικά συμφέροντα,  απολύοντας χιλιάδες εργαζόμενους και οδηγώντας τους στην φτώχεια.

Καταγγέλλουμε την διάλυση και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσα από τον νόμο για το νέο λύκειο

Αγωνιζόμαστε μαζί  με τους υπόλοιπους φορείς του Πανεπιστημίου και της Πόλης  για κοινή δράση ενάντια στην πολιτική διάλυσης του Δημόσιου Τομέα, τις απολύσεις, την φοροεπιδρομή, τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας κ.λ.π.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ   ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ,  ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ - ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ