Δευτέρα 29 Αυγούστου, 2016

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Για τον Εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Μαρτίου 2012, το απόγευμα, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, η εκδήλωση για τον Εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας, με τίτλο «Marie Curie: η Μεγάλη Κυρία της Επιστήμης». Ο Εορτασμός της Ημέρας της Γυναίκας αποτέλεσε την κεντρική εκδήλωση της έκθεσης «Μαρία Κιουρί 1867-1934» και συνδιοργανώθηκε από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και το Γαλλικό Ινστιτούτο Πάτρας.
[19:13,13/03/2012]

Την εκδήλωση άνοιξε ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής του Τμήματος Χημείας Χρήστος Κορδούλης και στη συνέχεια χαιρέτησαν ο Διευθυντής του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής, καθ. Ευάγγελος Βιτωράτος, η Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Πάτρας Γεωργία Πετροπούλου-Conan, o Αναπληρωτής Δημάρχου - Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Ανθρώπινου Δυναμικού  και Αντιδήμαρχος για Θέματα Δημοτικής Ενότητας ΡίουΚων/νος Μπουρδούλης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με καρκίνο του Μαστού Ν. Αχαϊας «Άλμα Ζωής» Λιολιώ Κολυπέρα και το Μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου Ν. Αχαϊας «Αγκαλιάζω», Αδαμαντία Δημοπούλου-Κλαμπανιστή.

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης άρχισε με την ομιλία MadameCurie—Η ζωή και το έργο της’ που φώτισε με εικόνες και βίντεο τη ζωή και το έργο της Μαρί Κιουρί,από τη Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Χημείας Πιπερίγκου Ζωή και Ομάδα εργασίας από τις προπτυχιακές φοιτήτριες Tμήματος Χημείας, Ανδριοπούλου Χρυσάνθη, Βασιλειάδου Σοφία, Γεωργοπούλου Μαρίτα, Γιαννουλέα Γεωργία, Ζησιμοπούλου Δανάη, Λιάρου Εβελίνα, Χριστοπούλου Σπυριδούλα. Στη συνέχειαηΑν. Καθηγήτρια, του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής του Τμήματος Ιατρικής, Κωσταρίδου Ελένη, στην ομιλία τηςΗ σημασία των ερευνών της Μαρίας Κιουρί στη θεραπεία του καρκίνου’, παρουσίασε με απλό και κατανοητό για το ευρύ κοινό τρόπο, τις ανακαλύψεις της Μαρί Κιουρί που συνέβαλαν στη θεραπεία του καρκίνου, κάποιες από τις οποίες χρησιμοποιούνται και σήμερα. Τέλος η Επικ. Καθηγήτρια του Εργαστηρίου Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής, βραβευμένη με το βραβείο lOréal-Unesco για τις Βιοεπιστήμες, το 2011, κα Λάμαρη Φωτεινή, στην ομιλία της ‘Η γυναίκα στην επιστήμη σήμερα’, παρουσίασε την προσωπική της εμπειρία ως γυναίκα στην επιστήμη σήμερα.

 

Από αριστερά προς τα δεξιά ο Διευθυντής του Μουσείου Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας καθ. Ευάγγελος Βιτωράτος, η Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Πάτρας Γεωργία Πετροπούλου-Conan και η υπεύθυνητου Μουσείου Επιστημών και ΤεχνολογίαςΠένυ Θεολόγη-Γκούτη, η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. ΑχαϊαςΕυγενία Πιερρή και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του ΜΕΤ ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής Θεόδωρος Δεληγιάννης


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία -Ευγενική Προσφορά- από το Duo ‘Belle Epoqueπου αποτελείται από τηΜαρία Οικονόμου (φωνή) & Ελένη Τσέκη (ακκορντεόν). Το Duo ‘Belle Epoqueπαρουσίασε με εξαιρετικό τρόπο γνωστά γαλλικά τραγούδια, όπως La valse d’Amélie, Sous le ciel de Paris, La vie en rose, Padampadam κλπ.

 

 

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών ΠΠ, καθηγητής Χρήστος Κορδούλης ανοίγει την εκδήλωση


 

Η Επικ. Καθηγήτρια Λάμαρη Φωτεινή, στην ομιλία της ‘Η γυναίκα στην επιστήμη σήμερα’


Η εκδήλωση έκλεισε με τεντούρα ευγενική προσφορά της Εταιρίας Τεντούρα Κάστρο, που συνοδεύτηκε με ξηρους καρπούς ευγενική προσφορά του καταστήματος Σιδέρης και γλυκά, ευγενική προσφορά των ζαχαροπλαστείων Εντελβάις, ενώ οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στην περιοδική έκθεση «Μαρία Κιουρί 1867-1934» και το ΜΕΤ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών καθ. Σταύρος Κουμπιάς, η πρόξενος της Γαλλίας κα Χριστίνα Δευτεραίου, η πρόξενος της Ελβετίας κα Μητροπούλου, η βουλευτής Αχαϊαςκα Μαρία Κυριακοπούλου, η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαϊας κα Ευγενία Πιερρή, η Σύμβουλος Γαλλικής Γλώσσας Δ. Ελλάδας κα Ελένη Χάντζιου-Sagnier, η Πρόεδρος της Πολωνικής Κοινότητας Δ.Ελλάδας κα Ξένια Τσιτσάρα, εκπρόσωποι και μέλη γυναικείων σωματείων, μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, πολλοί εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου.